17. Taller d’arqueologia (Aules CdA)
(ESO, Cicles Formatius i Bat) Activitat guiada
Es realitza a les instal•lacions del CdA i s’articula entorn de l’ús i el processament de les fonts històriques materials i l’aplicació del mètode de recerca i d’anàlisi que desenvolupen els arqueòlegs. Consta de treballs a l’aula, de camp, de laboratori i d’interpretació del jaciment.
Objectius
- Apropar l’alumne/a al treball arqueològic tant en l’aspecte d’excavació com dels treballs de laboratori posteriors: la classificació, la datació, la restauració i la interpretació.
- Aplicar un mètode científic per obtenir informació a partir de les restes arqueològiques.
- Valorar les restes arqueològiques com a patrimoni comú que cal conservar.
Competències bàsiques:
- Utilitzar materials de manera eficient amb coneixements científics i criteris tecnològics, per resoldre situacions quotidianes.
- Interpretar el present a partir de l’anàlisi dels canvis i continuitats al llarg del temps, per comprendre la societat en què vivim.
- aplicar procediments de la recerca històrica a partir de la formulació de preguntes i l’anàlisi de fonts per interpretar el passat
- Analitzar les manifestacions culturals i relacionar-les amb els seus creadors i la seva època, per interpretar les diverses cosmovisions i la seva finalitat.
Àmbit curricular:
- Ciències socials, educació visual i plàstica, cultura clàssica. Tecnologia
Lloc on es realitza:
- Jardins i dependències del CdA de la ciutat de Tarragona.
Nivell educatiu:
- ESO, Cicles Formatius i Batxillerat.
Estacionalitat:
- Tot el curs escolar, sempre que no plogui. En cas de pluja, o bé s’anul·la l’activitat o no es podrà excavar.
Activitat:
Tipus:
- Treballs previs, de camp i posteriors.
Descripció:
- Els treballs previs consisteixen en la lectura i l’elaboració de materials escrits que permeten una aproximació teòrica al món de l’arqueologia.
- Pel que fa als treballs de camp, l’activitat es realitza en dues fases. La primera consisteix en l’excavació d’una àrea de 90 m² inicialment sembrada de material arqueològic real i de reproducció, el qual possibilita arribar a unes conclusions sobre les característiques del jaciment. La segona té lloc a l’aula on s’introdueixen els treballs de laboratori complementaris a la tasca de l’arqueòleg: la datació, la identificació dels materials i els objectes, la restauració de peces, la compleció de restes i dibuixos, etc.
Material:
- Treballs previs: En el material La ciutat romana de Tàrraco hi trobareu activitats pertinents, que us ajudaran a situar i contextualitzar la temàtica dins el món romà.
- Treballs de camp: Documents per als alumnes. Jaciment de 90 m², amb els estris propis d’una excavació (brotxes, pals, cintes mètriques, lupes…) amb restes autèntiques i rèpliques. Caixes de treball a l’aula per a classificar cronològicament, segons els materials i l’autenticitat. Powerpoint.
- Treballs posteriors: A més de les propostes de Tàrraco la ciutat romana, també podeu triar algunes de les Activitats on-line i Activitats complementàries a la nostra pàgina web.
Durada:
- 2,30 hores.
Observacions:
- L’activitat costa 3€ per alumne/a, més el trajecte fins al CdA.