Façana principal

El cos central de la façana de la catedral és de marbre, flanquejat pels murs de les naus laterals, de pedra del país. El portal major, amb la seva rosassa d’àmplies proporcions, és d’estil netament gòtic, construït a darreries del s. XIII, i fou concebut independentment del projecte general. Un cos sortit d’ampla arquivolta forma el portal, emmarcat a la part superior per una cornisa angular. Sobre la llinda de marbre hi ha representada l’escena del judici final, amb relleus realitzats per Jordi de Déu i un vitrall triangular que actua d’aurèola a la figura de Crist jutge, acompanyat d’àngels amb instruments de la Passió. A sota descobrim, a un nivell superior, la resurrecció dels morts –l’estament civil a l’esquerra i eclesiàstic a l’oposat– i a l’inferior, escenes de l’infern. L’historiador P. Batlle atribuia aquest relleu a Jordi de Déu (Jordi Joan) (1261-1348), escultor grec de la ciutat de Messina establert com a esclau a Catalunya. La gran portalada està dividida pel mainell, amb una bonica imatge de la Mare de Déu amb el Nen, i a banda i banda localitzem nou figures d’apòstols i de profetes.

Les naus laterals tenen portalades d’estil romànic. Tanmateix, el caràcter goticitzant dels capitells i l’interessant relleu de l’epifania al timpà semicircular de la porta esquerra, amb arquets gòtics, les situen a mitjan segle XIII. Damunt de cada porta observem una rosassa amb traceria romànica.

En el mur de la dreta, encastat als carreus, trobem un sarcòfag paleocristià de l’època de l’emperador Teodosi, amb diferents escenes, com ara la guarició de dos cecs o l’entrada de Jesús a Jerusalem.

6590_web