16. La torre del Escipions
Autors:
- M. Antònia Ibáñez Serrahima.
- Núria Montardit Bofarull.
- Jordi Tortosa Giménez.
- M. Joana Virgili Gasol.
Edita:
- CdA de la ciutat de Tarragona
Disseny:
- Josep Serra Valls
Dibuixos:
- Hugo Prades
ISBN:
- 84-699-6350-3
Contingut:
- 2002, 57 pàgines, 67 dibuixos, 3 fotos, 6 gravats antics, més un full d’enganxines en color per fer un trencaclosques i una maqueta del monument.
Descripció:
- Material didàctic destinat a alumnes d’ESO i de Batxillerat.
- La visita i l’estudi del mausoleu és l’excusa per tal d’aprofundir en el món de la mort en època romana.
- El dossier es troba dividit en dues parts: el material del professorat amb la programació, els consells per a l’ús del llibre i la bibliografia; i el material de l’alumne/a, amb la proposta d’activitats per a abans, durant i després de la visita.
El contingut del llibre és el següent:
Treballs previs:
- Partim de l’hipotètic testament del propietari del mausoleu i seguim amb la presentació de la seva família i la identificació dels diferents passos del ritual funerari. Treballem les diferents tipologies d’enterrament segons la condició social del mort i el recorregut fúnebre per la ciutat. Per últim, analitzem les tasques dutes a terme en la construcció i les eines emprades.
Treballs de camp:
- In situ, es treballen diferents aspectes que ajuden a l’observació i a la comprensió del monument: la localització, l’origen del material, la vegetació, la decoració, les fonts històriques, les mesures, els materials, l’estructura, una possible reconstrucció, la iconografia i les millores de l’entorn del monument.
Treballs posteriors:
- Proposem la comparació entre els rituals romans i els actuals, alguns aspectes cronològics, unes activitats empàtiques, de conceptes i de vocabulari, com a avaluació de la seqüència didàctica.
Glossari:
- 50 termes.