Tàrraco Viva

A mitjan de maig, a Tarragona, se celebra el festival de reconstrucció històrica Tàrraco Viva. El Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona, dins d’aquest esdeveniment, organitza com a XIX any consecutiu les Jornades d’Aprenentatge Actiu, amb l’objectiu d’apropar la vida quotidiana romana als nens i a les nenes de 5è de primària, de Tarragona i el Tarragonès

L’estudi de les estructures arquitectòniques del patrimoni romà porta a preguntes, que els petits es formulen sobre el dia a dia dels nostres ancestres, en una comparativa amb la vida corrent actual que ells coneixen. És a dir, es produeix una relació directa entre les restes i la quotidianeïtat, entre l’àrea i el passat, en dotar de vida els monuments i donar-los una dimensió humana.

Les vivències, les formes de ser, de sentir, de pensar i d’actuar d’aquelles persones estan presents a Tàrraco. Entre els seus vestigis monumentals i els museístics, recorrem a la recreació, la reconstrucció i l’arqueologia experimental, per tal que els alumnes de totes les edats aconsegueixin un aprenentatge més durador i significatiu. L’any 1998 va sorgir la idea d’una macroactivitat que servís per a donar resposta a les qüestions anteriors i que els participants poguessin experimentar part de la vida de fa dos mil·lennis. I quina manera podia ser millor que la de reviure-la amb un centre d’interès molt proper a la mentalitat dels 10 anys, que no fossin els jocs romans? Apropar el joguet i el joc als escolars és l’eix temàtic que ens permet accedir-hi de la manera més atractiva, motivadora i activa.

Observen amb sorpresa i amb un somriure als llavis, que ells i elles ja coneixien moltes d’aquestes propostes, transmeses oralment de generació en generació, amb petites variants. Han canviat els materials, substituïts pel plàstic o el suport digital, però l’essència i les mecàniques segueixen essent les mateixes.

Aquí trobareu detallades les activitats didàctiques que us proposem des del CdA. Tanmateix si voleu més informació del festival en general, entreu a la pàgina oficial del festival: ” https://www.tarracoviva.com/ “.